fetisjisme

Seksueel Fetisjisme of objectificatie
In deze context wordt de term objectificatie aangewend om het denigrerend proces aan te duiden waarbij een persoon niet wordt gezien als persoon maar als levenloos object of wordt gebruikt als lustobject. Het woord ‘parafilie’ betekent ‘bijzondere voorkeur’. Deze parafilie is anders dan seksueel fetisjisme waarbij seksueel genot of opwinding wordt beleefd aan bepaalde voorwerpen of rituelen.

Er wordt soms een link gelegd met vroegere ervaringen. Een voorbeeld is als een favoriete tante altijd hooggehakte laarzen droeg, het neefje later een fetisj heeft voor laarzen met hoge hakken. Meer mannen vinden laarzen en hoge hakken heel erg sexy bij een vrouw. Maar de aangename herinnering aan zijn tante werden waren voor hem gelijk aan gevoelens van intimiteit. Iets wat sexy is (onbewust) aan seksuele gevoelens gekoppeld, seksuele intimiteit gekoppeld aan lust. Zo kan het dus zijn dat, mede door fijne herinnering aan zijn tante, hoge laarzen bij hem sterkere seksuele lustgevoelens oproepen dan bij andere mannen het geval is. Dat is niet altijd te duiden, want waarom houdt iemand van spijkerbroeken en vind een ander satijn heel mooi?


Perversie en perversiteit

Vaak gaat het hier om seksuele gedragingen die afwijken van wat als normaal wordt beschouwd. In ruimere zin is het een ontsporing van het gevoelsleven of aandriften die maken dat iemand graag iets doet dat in het algemeen als afwijkend wordt beschouwd. Sommige perversiteiten behoren misschien wel tot veelvoorkomende variaties binnen het seksuele gedrag van de mens. Orale bevredigingen worden door sommigen als pervers afgedaan, terwijl dit volgens anderen gewoon bij seks hoort. De grens tussen normaal en pervers gedrag is moeilijk te trekken.


Het is voornamelijk een kwestie van smaak en voorkeur.