narcisme

narcisme e/o destructieve relaties

Als gediplomeerd psychosociaal counselor en tevens ervaringsdeskundige weet ik dat de gevolgen van narcisme zeer diepgeworteld zitten. Er is vaak ook veel onbegrip vanuit de omgeving, het wordt (zelfs door ervaren hulpverleners) niet altijd (h)erkend en gezien. Zonder de ondermijnende mechanismen van manipulatie* van dichtbij te hebben ervaren en beleefd, geloof ik ook dat het lastig is (zelfs voor therapeuten) om dit te herkennen en te kunnen zien wat het is. Het wordt ervaren als karaktermoord en hartverkrachting.

Het kan een enorme opluchting zijn om begrip en een goed luisterend oor te vinden bij een professionele hulpverlener die: een veilige plek bied om open over jou en je relatie te kunnen vertellen en wat er is gebeurd; samen met jou de wirwar van beïnvloeding helpt te ontwarren; “de infiltrant” ontmaskeren; waar jij eindelijk je verhaal kunt delen met iemand die weet waar je het over hebt; geen oordeel erover heeft en jou zal helpen om je Zelf weer terug te vinden.

Met de artikelen in dit blog hoop ik bij te dragen aan meer inzicht en aandacht voor de beïnvloeding en manipulatie in een destructieve relatie met een narcistische partner.

* Gaslighting is een vorm van psychologisch misbruik waarbij de geest zodanig wordt gemanipuleerd dat het slachtoffer het zelfvertrouwen verliest en twijfelt aan zijn eigen geheugen, waarnemingen en gezond verstand.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie