andere seks(e)

Over een andere manier van seks(ualiteit) beleven:


Vanilleseks
Is vernoemd naar vanille-ijs omdat dit een basissmaak is zoals deze vorm van seks weleens als basisseks gezien wordt. Mensen die deze vorm van seks bedrijven hebben geen behoefte aan externe prikkels van hulpmiddelen of ingewikkelde standjes en dergelijke.

Polyamorie en swingers
Polyamorie betekend meervoudige liefde, het is het hebben van een liefdevolle relatie met meer dan één partner. Die op veel verschillende manieren wordt vormgegeven: driehoeksrelatie waarbij alle drie intiem contact hebben met of zonder seks; v-relatie waarbij één partner met beide anderen een relaties heeft en die andere twee onderling niet. Of beiden hebben nog een andere partner erbij waarmee ze emotionele band en relatie hebben. Swingers zijn mensen die samen de ruimte opzoeken om ook seks te beleven/hebben met anderen dan hun levenspartner, zij doen dat binnen afgesproken grenzen. Het gaat meestal om een voornamelijk seksuele relatie, niet een emotionele relatie.

Spelen met gender of iets anders (objectificatie)
Personen die even uit hun dagelijkse rol willen stappen door zichzelf toe te staan tijdelijk even  iemand of iets anders te zijn. Ze zijn daar niet als mens maar als een dier of als een meubelstuk, om te dienen als stoel, tafel of voetenbankje voor anderen. Kun jij je voorstellen hoe het is om ergens te zijn maar dan zonder de sociale omgangsregels- en vormen die in het dagelijkse leven tussen personen gebruikelijk zijn en van jou worden verwacht?

Travestie, transgender of transseksueel
Een travestiet is een persoon die zich incidenteel verkleedt en voordoet als iemand van het andere geslacht. De motieven van travestieten lopen nogal uiteen: als onderdeel van hun genderidentiteit; om even uit de dagelijkse rol te vallen; zich anders voor te doen dan hij/zij daadwerkelijk is. Sommige travestieten voelen zich lid van de andere sekse, dan is er sprake van een voorportaal voor transseksualiteit of transgenderidentiteit.

Transgender is een gedragspatroon van een persoon die door het leven gaat als iemand van  het andere dan het biologische geslacht of tussen man en vrouw in balanceert. De term wordt steeds vaker gebruikt als een parapluterm voor iedereen die zichzelf op welke manier dan ook, als lid van de andere sekse laat zien of zich zo voelt, met een andere genderbeleving die niet overeenkomt met het traditionele beeld van de indeling in één der twee geslachten zoals transseksueel of androgyn.

Het begrip transgenderist dient niet gelijkgesteld te worden aan de deelterm travestiet. De travestiet gaat incidenteel door het leven als iemand van het andere geslacht. Een transgenderist doet dit altijd en wenst vaak ook aangesproken te worden als iemand van het geslacht waarin zij zich tonen naar de buitenwereld. De transgenderist heeft meestal geen geslacht veranderende, operatieve ingreep gehad of vindt deze niet bepalend voor het gendergevoel. De meesten zijn de ingreep ook niet van plan. Soms kan een gedeeltelijke verandering wel plaatsvinden door hormoongebruik.

Transseksuelen zijn personen die meestal voor hun geslachtsverandering een tijdlang door het leven gegaan als transgenderist of kiezen er juist voor om dit na hun transformatie te doen in verband met nieuwe inzichten over de eigen identiteit. Het sterk tweeledige denken over de geslachten en wat zij wel of niet geacht zijn te doen wordt door een deel van de transgenders kritisch bekeken. Het begrip ‘man/vrouw’ wordt dan als puur politieke en sociale constructie gezien. Dit juist weer in tegenstelling tot het merendeel van de transseksuelen die de tweedeling vaker prefereren en daarin legitimatie kunnen vinden voor transformatie.